Pelkästään Suomessa noin 400 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Kyseessä on aineenvaihduntasairaus, joka on tärkeää tunnistaa ja hoitaa varhaisessa vaiheessa. Tässä artikkelissa olemme koonneet yhteen useita hoitomuotoja, joita voidaan käyttää tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Tyypin 2 diabetes mellitus on sairaus, jonka tiedetään vaikuttavan tapaan, jolla elimistösi käyttää glukoosia (sokeria). Se aiheuttaa myös muita ongelmia siinä, miten elimistö varastoi ja käsittelee muita energiamuotoja, kuten rasvaa.
Kaikki elimistön solut tarvitsevat sokeria normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Sokeria kulkeutuu soluihin insuliiniksi kutsutun hormonin avulla. Ylipaino, erityisesti ylimääräinen rasva maksassa ja vatsassa, lisää elimistön insuliinin tarvetta, vaikka painosi olisikin normaali. Tämä johtaa korkeisiin verensokeripitoisuuksiin (glukoosipitoisuus), jotka voivat aiheuttaa ongelmia, jos niitä ei hoideta.
Tyypin 2 diabetesta sairastavat tarvitsevat säännöllistä seurantaa ja jatkuvaa hoitoa verensokeriarvojen pitämiseksi normaaleina tai lähes normaaleina. Hoitoon kuuluu elintapojen muuttaminen (mukaan lukien ruokavalio ja liikunta painon pudottamiseksi), itsehoitotoimenpiteet ja joskus lääkitys, jolla voidaan minimoida diabeteksen riski.
Tyypin 2 diabeteksen hoidon päätavoitteet ovat verensokeriarvojen ylläpitäminen ihanteellisella alueella ja muiden diabetekseen liittyvien sairauksien (esim. korkea verenpaine) hoito. On myös erittäin tärkeää lopettaa tupakointi. Nämä toimenpiteet vähentävät komplikaatioiden riskiä.
Satunnainen verensokeritesti perustuu verinäytteeseen, joka otetaan milloin tahansa päivän aikana riippumatta siitä, milloin viimeksi söit. Paastoverenglukoosikoe on verikoe, joka otetaan sen jälkeen, kun et ole syönyt tai juonut 8–12 tuntiin (yleensä yön yli). Lääkärisi voi auttaa sinua asettamaan verensokerin tavoitteen ja näyttää tarkkaan, miten verensokeritaso tarkistetaan.
Tyypin 2 diabeteksen yleisin, vakavin ja pitkäaikaisin komplikaatio on sydän- ja verisuonitauti, joka voi johtaa sydänkohtauksiin, aivohalvauksiin ja jopa kuolemaan. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla voi olla jopa kaksinkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna diabetesta sairastamattomiin. Voit kuitenkin pienentää sydän- ja verisuonitautiriskiäsi merkittävästi seuraavilla tavoilla
Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että A1C-tasojen alentaminen tietyillä lääkkeillä voi myös vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon on monia lääkkeitä. Injektioiden lisäksi tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa esimerkiksi erilaisilla tableteilla. Olemme luetteloineet muutamia lääkkeitä, joiden avulla voit hallita verensokeriarvojasi paremmin:
Uusia tyypin 2 diabeteksen hoitoon soveltuvia tabletteja hyväksytään koko ajan. Yleensä käytetään kuitenkin edellä mainittuja lääkkeitä. On myös tärkeää tietää, että kaikki tyypin 2 diabeteksen hoitoon soveltuvat lääkkeet vaativat myös reseptin.
Monet tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat aluksi oireettomia, ja sairaus voi jäädä tunnistamatta useaksi vuodeksi. Jos heillä on oireita, ne voivat olla seuraavat
Ajan myötä diabetes voi johtaa komplikaatioihin, jotka puolestaan voivat aiheuttaa muita oireita.
Tyypin 2 diabeteksen tarkkaa syytä ei tiedetä. Tyypin 2 diabeteksen kehittymisen riskitekijöitä ovat kuitenkin muun muassa seuraavat
Tietyillä ihmisryhmillä on suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, mukaan lukien
Jos sinulla on diabetes, on tärkeää välttää prosessoituja välipaloja, kuten keksejä, sipsejä, kakkuja, muropatukoita ja muita vastaavia, ja syödä niiden sijaan tuoreita elintarvikkeita, kuten runsaskuituisia hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljatuotteita. Kuitupitoiset elintarvikkeet voivat auttaa pitämään verensokerin hallinnassa ja saada sinut tuntemaan itsesi kylläiseksi, mikä voi edistää painonpudotusta ja parantaa insuliiniherkkyyttä.
Kalorienkulutuksen tarkkailu voi olla hyödyllistä, jos olet ylipainoinen, mutta kaikkien tyypin 2 diabetesta sairastavien tulisi tarkkailla syömiensä hiilihydraattien määrää. Tämä voi olla vaikeaa, koska hiilihydraatteja on monissa tavallisissa elintarvikkeissa, mutta hiilihydraatteja on sekä hyviä että huonoja. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat hyviä hiilihydraattien lähteitä, kun taas rinkelit ja keksit ovat huonoja lähteitä.
Syönnin ajankohta on diabeteksen hoidossa yhtä tärkeää kuin se, mitä syöt. Säännölliset ateriat voivat auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
Diabetesdiagnoosi ei tarkoita, ettet voisi enää syödä rakastamiasi ruokia. Diabetesruokavalio on periaatteessa terveellinen ruokavalio kaikille! Voit laatia yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa yksilöllisen ateriasuunnitelman. Muista seurata verensokeria lisätessäsi ruokavalioosi uusia ruokia.
Vaikka ”diabetesruokavaliota” ei ole olemassa, elintarvikevalinnoilla voi olla tärkeä rooli verensokerin hallinnassa.
Laihdutus24 - Joustava palvelu
Diabetesta sairastavien määrä: Terveyskyla.fi
Gestational Diabetes: Cdc.gov
Tyypin 2 diabeteksen hoito: Terveyskirjasto.fi
Tyypin 2 diabetes: Kaypahoito.fi
Lääkkeet tyypin 2 diabeteksen hoidossa: Diabetes.fi
Lääkärit eivät saa katsoa sisältöä paikan päällä hoitoa ja neuvoja varten. Lääketieteellistä sisältöä ei saa missään tapauksessa käyttää itse diagnoosien tai hoitojen tekemiseen.
Ammattilainen
Pätevästi
Mutkaton
Avoimuus